• nl

Herontwikkeling “Nieuwezijds Voorburgwal 225” Amsterdam

In april 2017 is vb&t Projectmanagement door Kroonenberg Groep gevraagd het projectmanagement op zich te nemen voor de restauratie/herontwikkeling van de Nieuwezijds Voorburgwal 225, het voormalige hoofdkantoor van de Telegraaf. vb&t treedt gedurende het gehele proces op als gedelegeerd ontwikkelaar c.q. projectmanager, namens eigenaar en opdrachtgever Kroonenberg Groep.

Kroonenberg Groep is sinds 2016 eigenaar van het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Het rijksmonument van architect J.F. Staal, waar voorheen de drukkerij en redactiekantoren van de Telegraaf gehuisvest waren, wordt wederom een uitgesproken icoon. Na vertrek van huurder Kasbank is gestart met de herontwikkeling tot een nieuwe landmark in de historische binnenstad van Amsterdam. De herontwikkeling voorziet in 7.300 m² hoogwaardige kantoorruimte verdeeld over 5 verdiepingen. Adembenemend is het uitzicht op de stad vanuit de panoramaverdieping die gerealiseerd wordt boven in het monument. Op de begane grond wordt de spectaculaire pershal over twee verdiepingen, zichtbaar vanaf de straat, in ere hersteld door het verwijderen van de later aangebrachte verdiepingsvloer. Deze imposante retailruimte met een oppervlakte van 2.700 m²,  zal zowel vanuit de Nieuwezijds Voorburgwal als vanuit de Kalverstraat ontsloten worden. Inpandig wordt er nog een parkeergarage gerealiseerd voor 24 auto’s, 30 scooters en 300 fietsen.

Naast vb&t zijn als belangrijkste adviseurs bij het project betrokken: Rijnboutt (architect), IMd Raadgevende Ingenieurs (constructeur) en Nelissen Ingenieursbureau (installatieadviseur). Gezien de complexiteit van het project en de ervaringen met vb&t en de BAM bij het zojuist succesvol gerealiseerde project Kalverpassage, heeft Kroonenberg Groep als contractvorm gekozen voor het zogenaamde “ronde tafel” model. Hierbij schuift de geselecteerde aannemer, in dit geval de BAM, op basis van een samenwerkingsovereenkomst, reeds in de vroege ontwerpfase aan bij de adviseurs om gezamenlijk het project te ontwikkelen en te realiseren.

Ook een deel van de onderaannemers wordt reeds in de ontwerpfase als zogenaamde “co-maker” bij het project betrokken. Voordelen van deze werkwijze zijn de tijdswinst in de planontwikkeling en de uitvoering, optimale flexibiliteit bij planwijzigingen en een optimale risicobeheersing. Daarnaast kan men al in een zeer vroeg stadium gebruik maken van de kennis van de aannemer om tot een optimale planning/bouwvolgorde te komen, maar ook om de ”maakbaarheid” van het ontwerp/detaillering te bewaken.  Randvoorwaarden voor succes zijn daarbij een volledige transparantie en een optimaal vertrouwen tussen de leden van de “ronde tafel”.

Inmiddels is de bouwvergunning onherroepelijk, is de constructieve sloop voor een groot deel gereed en starten de (op)bouwwerkzaamheden. De oplevering zal naar verwachting december 2019 plaatsvinden.