Asbestherkenning

6 april 2023

Asbest schadelijk voor gezondheid

Bij reparatieverzoeken, renovatiewerkzaamheden en mutaties hebben onze medewerkers kans om met asbest in aanraking te komen: in zo’n 80% van alle gebouwen van vóór 1993 komt asbest voor.
Een levensgevaarlijke stof die bij inademing voor verschillende gezondheidsrisico’s kan zorgen. Gemiddeld sterven er naar schatting ieder jaar 700 mensen aan kanker welke mogelijk is veroorzaakt door asbest.

Asbest is vaak verwerkt in cement, karton, lijm of gips. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en bestand tegen hoge temperaturen. Toch zijn we er achter gekomen dat de voordelen niet meer zwaarder wegen dan de nadelen. Het gevaar zit voornamelijk in het inademen van de vezels. Deze komen in grote aantallen vrij wanneer het materiaal beschadigd raakt. De vezels zijn kankerverwekkend wanneer ze in de longen terecht komen.

Cursus asbest herkenning 

Het is belangrijk dat kundig personeel de tekenen van asbest kan herkennen. Zo kan vb&t voorkomen dat personeel en huurders gezondheidsrisico’s lopen. Vandaar dat al onze Technisch Managers en Woninginspecteurs verplicht de cursus asbestherkenning volgen. Om ervoor te zorgen dat dit onderwerp blijft leven en ons personeel op de hoogte blijft van alle gevaren, volgen zij ook iedere 2 tot 3 jaar de herhalingscursussen.

Wat houdt een asbest cursus in?

Asbest heeft drie verschillende soorten en wordt op diverse manieren verwerkt in bouwmateriaal. In deze cursussen leert ons personeel asbest in haar verschillende verschijningsvormen en toepassingen te herkennen. Met de juiste kennis kunnen we onnodige gezondheidsrisico’s vermijden en de financiële gevolgen van de aanwezigheid van asbest inschatten.

Alert dankzij cursusdag van SGE Search opleidingen

Op 20 maart hebben de nodige medewerkers weer een cursusdag gehad van SGS Search Opleidingen. Zij hebben zich voorbereid op de cursus met een online leermodule en vervolgens met onder anderen Virtual Reality brillen, monsterpotjes en enkele voorbeelden uit de praktijk hun Asbestherkenningscertificaat behaald.

Ook de komende jaren blijft ons personeel getraind worden in asbestherkenning. Samen streven we naar een gezonde en prettige leefomgeving.

Ontdek meer over vb&t Vastgoedmanagement …

______________________________________________________________________________________________________

Meer nieuws? Bekijk meer actuele ontwikkelingen van vb&t Groep