Wij kloppen aan bij TEN31

14 december, 2023

Sparen voor het MJOP voor groot of onverwacht onderhoud? Dat kan sinds kort allemaal via een gespecialiseerde bank: TEN31. Dat levert zekerheid en grote voordelen op, vertelt Tim Stevens, directeur van de innovatieve bank. Vb&t VvE Diensten heeft al voor enkele VvE’s aangeklopt bij TEN31.

De bankzaken regelen kan best ingewikkeld zijn voor VvE’s. Omdat een VvE als een zakelijke klant aangemerkt wordt binnen het Nederlandse bankwezen. Als VvE krijgt u daardoor te maken met hoge kosten voor een betaalpakket.

Ook is het vrijwel onmogelijk geworden om alleen een spaarrekening te openen en daarop te sparen voor het reservefonds, terwijl sparen voor onderhoud sinds 1 januari 2008 verplicht is. Sommige banken beëindigen zelfs spaarrekeningen zonder betaalpakket.

Rekening zonder fouten

Bij TEN31 pakken ze het anders aan. ‘VvE’s kunnen kosteloos een spaarrekening bij ons openen’, zegt Tim Stevens. ‘ En we bieden een betere rente dan VvE’s elders krijgen; momenteel gaat het om een nominale rente van 2,25 procent per jaar (maart 2024).’

TEN31 onderscheidt zich ook in korte doorlooptijd. Waar het aanvragen van een (spaar)rekening voor een VvE bij de gemiddelde banken enkele maanden in beslag kan nemen, heeft TEN31 het binnen een paar dagen geregeld.

Beter beschermd

TEN31 is opgericht in 2016 in Duitsland als gespecialiseerde bank. In het begin was het de bedoeling om de Duitse versie van VvE’s – Wohnung Eigentum Gemeinschaft – te helpen bij hun bankzaken, maar inmiddels staat de bank in diverse Europese landen de verschillende soorten VvE-constructies bij met betalen, sparen en lenen.

‘Omdat we gevestigd zijn in Duitsland kunnen we meer zekerheid bieden’, legt directeur Stevens uit. ‘In Nederland is het geld op de rekeningen van de VvE verzekerd volgens het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro per bank. In Duitsland geldt een verzekerd bedrag van 100.000 euro per VvE-lid. Dat maakt een heel groot verschil. Valt een bank om? Dan hoef je als grote VvE daardoor niet bang te zijn dat slechts een deel van het geld verzekerd is; doordat we vanuit Duitsland opereren is een veel groter bedrag verzekerd.’

Sneller lenen

‘Voor duurzaamheid of achterstallig onderhoud hebben VvE’s geld nodig wat ze niet direct voorhanden hebben. Ze moeten dus lenen’, zegt directeur Stevens. ‘Maar een lening aanvragen kan maanden duren. Dat gaat bij ons sneller.

Heb je een rekening bij ons? Dan kun je, na overleg, tijdelijk rood staan. Maar een lening is ook snel geregeld.’ De korte doorlooptijd voor leningen komt doordat TEN31 niet vraagt naar een onderpand, garantie of verpanding of kijkt naar de financiële situatie van de individuele VvE-leden.

‘Ook is een spaar- of betaalrekening bij TEN31 niet verplicht voor een lening’, zegt Stevens. ‘We willen wel dat in de ALV is gestemd over de lening. Is dat gebeurd? Dan is het eigenlijk 99 procent zeker dat je via ons een lening kunt krijgen.’

Vb&t VvE Diensten is er klaar voor

Sinds kort zijn wij een overeenkomst met TEN31 aangegaan. Het internetbankierenpakket staat al tot onze beschikking. Wij kunnen daarom op dit moment al gemakkelijk en snel spaarrekeningen openen voor VvE’s uit onze beheerportefeuille. Wij borgen daarbij altijd het twee-handtekeningensysteem.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons via vve@vbtgroep.nl. Wij kijken dan graag met u mee naar spreiding van de liquiditeiten binnen uw VvE.

TEN31 vb&t VvE

______________________________________________________________________________________________________

Meer nieuws? Bekijk meer actuele ontwikkelingen van vb&t Groep