Vernieuwing van locatie Nieuwe Hoeven

6 april 2023

De Hoeven in Schaijk wordt compleet vernieuwd en krijgt het karakter van een buurtschap.

De locatie Nieuwe Hoeven in Schaijk van BrabantZorg is 50 jaar oud en is gebouwd in de “institutionele ziekenhuisstijl” van de jaren 70 met woningen in lange gangen, waar niet iedere bewoner eigen sanitair heeft. Het onderhoud is steeds kostbaarder, daarom wordt de locatie volledig vernieuwd en krijgt deze het karakter van een buurtschap.

De ontwikkel- en uitvoeringsfase

BrabantWonen heeft (als eigenaar van het object) aan vb&t Projectmanagement gevraagd het volledige projectmanagement op zich te nemen voor zowel de ontwikkelings- als de uitvoeringsfase.

Het plan is uitgewerkt samen met KAW Architecten, Nelissen Ingenieurs, Tielemans Bouwconstructie en wordt gerealiseerd door Peter Peters Bouw.

De Nieuwe Hoeven wordt een vernieuwende woonzorglocatie, een thuis voor mensen met ernstige geheugenproblemen. Het grote gebouw wordt vervangen door losse gebouwen. Op het terrein, midden in het groen komt een buurthuis waar bewoners, hun familie en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Ook komen er 3 hofjes met 10 groepswoningen voor 90 bewoners, die ieder een eigen studio met voordeur, sanitair, een kleine pantry en een fijne buitenruimte krijgen.

Er komen tuinen, weides en wandelpaden tussen de gebouwen, die en belangrijke rol in de dagelijkse activiteiten van de bewoners gaan spelen, voor de verbetering van het welbevinden en waar ze zich vrij kunnen bewegen. De locatie krijgt het karakter van een buurtschap door de sfeer te volgen van de Brabantse boerderijen.

Duurzaam, maar op wat voor manier?

De woonzorglocatie is de 1e locatie die volledig gasloos en in hout wordt gebouwd en wordt opgebouwd uit houtskeletbouw, wat een aanzienlijke CO2 reductie van het bouwproces betekent. Er komen honderden zonnepanelen op de daken zodat de gebouwen duurzaam zijn en de bodem wordt gebruikt voor de verwarming en koeling van de gebouwen. De koeling verhoogt het comfort voor de bewoners.

Het gehele plan wordt gefaseerd opgeleverd waarbij de eerste woningen reeds gereed zijn.

______________________________________________________________________________________________________

Meer nieuws? Bekijk meer actuele ontwikkelingen van vb&t Groep