State-of-the-art kantoorgebouw

6 april 2023

State-of-the-art kantoorgebouw

Aan de groene Apollolaan in Amsterdam-Zuid zorgt Kroonenberg Groep voor een transparant, state-of-the-art kantoorgebouw ontworpen door Office voor Metropolitan Architecture (OMA).

Het nieuwe pand bestaande uit vijf verdiepingen vervangt het grotendeels ondoorzichtig kantoorgebouw van de JP Morgan bank uit de late jaren 80.

Historische architectuur

Het gebouw ligt op een hoeklocatie aan de Apollolaan 171 met in de omgeving een mix van kantoren, woningen en luxe hotels in het hogere segment. Het ontwerp is transparant en reageert op haar omgeving, die wordt gedefinieerd door de historische architectuur van Berlage uit het begin van de 20e eeuw.

De naar de Apollolaan gekeerde zijde van het pand wordt gekenmerkt door in elkaar grijpende glazen volumes die op een legpuzzel lijken. De transparantie die hierdoor ontstaat trekt het groen van de omgeving visueel door naar het interieur.

De hoofdingang is op de hoek van het kantoor gesitueerd. Door een terugliggende gevel op de begane grond worden de volumes verder verkleind waardoor een uitnodigende openbare ruimte bij de entree van het gebouw, langs de Apollolaan ontstaat. Het gebouw is terrasvormig aan de zijde van de woonwijk. Aan deze zijde is de gevel bekleed met op maat ontworpen bakstenen die gerangschikt zijn om een geweven effect te creëren.

Van alle charmes voorzien

De transparantie van het gebouw zorgt voor veel licht en voor het uitzicht aan de huurders. In de centrale kern weerspiegelt groen marmer de rijkdom aan bomen aan de Apollolaan. Dit materiaal wordt in de lobby gebruikt voor de bekleding van de ingang.

De flamingoroze neoninstallatie met de tekst “The more of you the more I love you” van Tracey Emin krijgt weer een prominente plek. Oorspronkelijk opgehangen aan de buitenmuur van het voormalige bankgebouw, blijft het kunstwerk zichtbaar voor voorbijgangers door de transparantie van de nieuwe architectuur.

De ontmanteling van het oorspronkelijke bankgebouw is gereed. Het bestaande gebouw is gesloopt tot aan de begane grondvloer en de bestaande parkeergarage is gehandhaafd. Daarop is de nieuwbouw geplaatst.

Er wordt ruim 6.500 m2 kantoorruimte gerealiseerd voor de verhuur, met parkeergelegenheid in de kelder voor auto’s scooters en fietsen. De bouwwerkzaamheden zijn in het najaar van 2021 gestart en in de zomer van 2023 wordt het kantoorgebouw opgeleverd.

vb&t Projectmanagement vervult namens de Kroonenberg Groep het projectmanagement voor de realisatie van deze (vervangende) nieuwbouw.

______________________________________________________________________________________________________

Meer nieuws? Bekijk meer actuele ontwikkelingen van vb&t Groep