Wij wijzen discriminatie de deur

30 maart 2023

Op 22 november startte het NVM de campagne tegen woondiscriminatie, in samenwerking met onder anderen de Rijksoverheid en Discriminatie.nl. Bij vb&t vinden we eerlijke kansen enorm belangrijk. vb&t Verhuurmakelaars zet zich daarom in om discriminatie de deur te wijzen.

Discriminatie op de woningmarkt

Uit een onderzoek van het Verwey Jonker Instituut is gebleken dat er nog steeds veel wordt gediscrimineerd door woningbemiddelaars. Via mystery calls hebben onderzoekers contact opgenomen met woningbemiddelaars en gemeten hoe er wordt gereageerd op discriminerende verzoeken.

Woningbemiddelaars discrimineren en zeker 34% van de woningbemiddelaars in het onderzoek gaf aan mee te werken aan discriminerende verzoeken vanuit opdrachtgevers, volgens hen wegens de keuzevrijheid van de verhuurder.

Zeker 12% van de woningbemiddelaars in het onderzoek gaf aan bereid te zijn om kandidaten te selecteren op basis van criteria die mensen indirect discrimineren, zoals de soort baan van de potentiële huurder of het niet toelaten van kruidig koken.

De strijd tegen discriminatie

Bij vb&t Verhuurmakelaars vinden wij het belangrijk dat iedereen een eerlijke kans heeft op een woning. We zetten ons in om gelijke kansen te faciliteren en discriminatie de deur te wijzen.

Tijdens de campagne heeft vb&t Verhuurmakelaars dan ook gereflecteerd op de eigen processen en aandacht besteed aan de rechten van onze klanten.

Werknemers hebben een e-learning module gevolgd om hun kennis over discriminatie op de woningmarkt te verfrissen. In deze module werden casussen over vooroordelen en wetten en regelgeving voorgelegd. Alle medewerkers, van makelaars tot aan de binnendienst, hebben ondertussen deze module succesvol afgerond.

Ook in de toekomst zal vb&t Verhuurmakelaars streng controleren op discriminatie en het gesprek levende houden.

Bronnen

NVM in actie tegen woondiscriminatie (NVM, november 2022) NVM in actie tegen woondiscriminatie | NVM

Monitor discriminatie bij woningverhuur 2022 (Verwey Jonker Instituut, 2022) monitor-discriminatie-bij-woningverhuur-2022.pdf (nvm.nl)

 

Ontdek meer over vb&t Verhuurmakelaars

_____________________________________________________________________________________________________

Meer nieuws? Bekijk meer actuele ontwikkelingen van vb&t Groep